Berba mandarina

Berba mandarina

U dolini rijeke Neretve, između Ploča, Metkovića i Opuzena, nalazi se prostranstvo prekriveno raskošnim voćnjacima agruma. Zbog iznimno bogatog i plodnog tla, deltu ove rijeke pretvorenu u poljoprivredni teritorij često opisuju kao „hrvatsku Kaliforniju”, što je naziv koji ovo područje ne nosi uzalud.

 

Naime, u cijeloj neretvanskoj zoni raste više od milijun sadnica mandarina, koje već početkom rujna krenu dozrijevati i svojim plodovima preplave hrvatske tržnice i dućane, a tu su i drugi srodni agrumi i kulture koje uspijevaju na brojnim plantažama vrijednih Neretvana. No upravo su mandarine postale zaštitni znak doline Neretve i glavni izvor zarade njezinim stanovnicima, a stigle su u naše krajeve u prvoj polovici 20. stoljeća. Točnije, sadnice mandarina sorte unshiu do nas su doputovale 1933. godine iz dalekog Japana kao poklon japanskog konzula koji je trgovao s tadašnjom Kraljevinom Jugoslavijom i s vremenom su, zbog svoje rodnosti, potpuno zamijenile vinovu lozu koja se do tada uzgajala.

 

Smatra se da samo mandarine danas godišnje daju i do 60 tisuća tona plodova koji se potom razvoze diljem zemlje i pružaju nužnu dozu vitamina hrvatskim građanima, ali i brojnim turistima. Pritom su se hrvatski uzgajivači posvetili sadnji raznih sorti mandarina kako bi sezona berbe koja počinje početkom jeseni trajala sve do prosinca.

 

U voćnjacima se tako većinom uzgaja desetak glavnih sorti, od najranijeichumare, koja dozrijeva već sredinom rujna, pa sve do sorte unshiu owari, s kojom se sezona mandarina zaključuje u prosincu.

 

Atraktivan izgled zelenih plantaža prepunih narančastih mandarina polako, ali sigurno privlači sve veći broj turista koji organizirano dolaze iz okolnih županija kako bi se okušali u berbi mandarina, saznali nešto o samom uzgoju te zadovoljni otišli s vrećicama prepunima sočnih plodova koje su sami ubrali.

 

Berba mandarina inače je poseban pothvat jer se okrugli plodovi ovog agruma ne mogu jednostavno trgati s peteljki. Umjesto toga, pažljivo se režu škaricama kako bi mandarine ostale na peteljci, svježe i pune ukusnog soka. Upravo je berba mandarina postala zanimljiva turistička aktivnost u ovom kraju, kao i odličan način promicanja hrvatskih poljoprivrednika i domaćih proizvoda.