Medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske

Medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske

Licitarsko srce možda je najljepši suvenir koji možete ponijeti iz sjeverne Hrvatske. Možete li zamisliti da je izrađen samo od vode, bračna i šećera? Iako jestiv, ovaj suvenir prvenstveno će usrećiti onoga koji prima licitare na dar, ali i svaki prostor u kojem stoje izloženi zračit će toplinom i veseljem, posebice u vrijeme Božića, kada se njima ukrašava božićna jelka. Srce nije tek slučajni oblik kalupa koji se upotrebljava za izradu licitara, jer u ove tradicijske proizvode ugrađeno je mnogo ljubavi, a znanje je, poput svih tradicija, brižno čuvano i prenošeno u izvornom obliku tijekom stoljeća.

 

Medičarstvo je nastalo negdje u srednjem vijeku, i to uglavnom u samostanima zahvaljujući vrijednim redovnicima diljem Europe, koji su, između ostalog, od meda i voska proizvodili zavjetne svijeće, medenjake, pa čak i neke napitke. Transferom tog umijeća u Hrvatsku stvari se mijenjaju te izrada ovih proizvoda prelazi u ruke laika – postaje obrt, a na području sjeverne Hrvatske, posebice u Zagrebu, Karlovcu, Varaždinu, Samoboru, Koprivnici i Mariji Bistrici, rađa se divna tradicija koja traje sve do današnjih dana. Uglavnom muškarci, licitari su bili poštovani obrtnici, a svaki od njih imao je svoja jasna stilska obilježja, posebno izražena šećernom smjesom kojima se ukrašavala vanjština licitarskih proizvoda.

 

Prirodne boje bijela, žuta i zelena u koje bi se umakali licitari dobivane su tajnim recepturama, a posebna crvena boja postala je jedinstvena za medičarske proizvode s ovih prostora. Nastali predanim radom i dugom tradicijom, licitari su se istaknuli kao šareni i prepoznatljivi simbol Hrvatske, a s obzirom na jedinstvenost, i u autohtoni suvenir. Šareni svijet licitara koji se izrađuju i kao vijenci, potkove, gljive, ptice ili konji dodatno se ukrašava zrcalima i ljubavnim porukama pa se upravo tu očituje svaka kreativnost. Jedan od najljepših poklona voljenoj osobi, a ujedno i čin odanosti zasigurno je licitarsko srce, stoga ne čekajte posebnu priliku da ga nekome poklonite, svakog dana možete poželjeti sve najljepše svojim najbližima ili onima koji će to tek postati.