Jedrenje – Zov prirode i tišine

Jedrenje – Zov prirode i tišine

Možda je pretjerano hrvatsko more nazvati Disneylandom za jedriličare, ali sigurni smo da nismo daleko od istine. Iz kojega god jedriličarskog miljea dolazili, bilo da ste strastveni natjecatelj ili ljubitelj dugih romantičnih plovidbi, hrvatska obala nudi vam mnogobrojne mogućnosti za uživanje pod jedrima. Osjetite onaj fini ton tišine karakterističan za jedrenje, kada svi zvukovi koje čujete pripadaju žuborenju mora pod pramcem, koji u Hrvatskoj možete usmjeriti na gotovo neograničen broj odredišta.


Duž cijele hrvatske obale nalaze se flote jedrilica različitih vrsta i veličina, a sedamdeset marina pruža vam siguran vez za vaše plovilo. Sve one samo su ishodište za dobru zabavu na moru, bilo da im se vraćate nakon popodnevnog jedrenja ili ćete tek krajem sezone ponovno doći na svoj stalni vez. Velika mogućnost izbora jedrilica za najam blisko je povezana s popularnošću jedrenja u Hrvatskoj, a obilazeći hrvatsku obalu morem dodatno ćete se povezati s prirodom, koja je na tom moru pokazala svu svoju ljepotu. 


Otići nekamo pod jedrima simbol je ultimativne slobode i neovisnosti, a prilagodba svojeg kursa povoljnim okolnostima (vjetrovima) i uživanje u trenutku poznati su svima koji su iskusili i zavoljeli tu drevnu vještinu, koju danas tako lijepo interpretiraju moderni nautičari. Sloboda pod jedrima u Hrvatskoj dobiva novi smisao, ne samo da niste ograničeni mogućnostima, već su one toliko brojne da je zapravo svejedno za koju se odlučite. I tada postajete slobodni. Udaljenost, smjer ili duljina plovidbe postaje vam saveznik, a razvedenost otoka u gotovo će svakom trenutku ponuditi dobro sidrište i/ili dobru zabavu.

Aleksandar Gospić

Ljepota jedrenja u Hrvatskoj podcrtana je i klimatološkim uvjetima. Čekaju vas toplo more i vjetrovi koji kao da su se dogovorili da vam ponude što je moguće ugodnije uvjete za plovidbu. Često je s obzirom na velik broj sunčanih sati najvažniji dio opreme za jedrenje u Hrvatskoj dobra zaštita od sunca.

Smjerovi puhanja vjetrova stvaraju dodatnu sigurnost na moru jer su usmjereni prema brojnim prolazima i kanalima između otoka. Poput odabira mekoće jastuka u dobrom hotelu, vi birate u kakvim ćete uvjetima ploviti. Kada prestane puhati dnevni termički vjetar, zamijenit će ga lagan noćni povjetarac. Hoćete li tada biti privezani uz lokalnu rivu ili uživati u jedrenju pod zvijezdama, samo je vaš izbor. Kada zapuše jaki južni vjetar, jedino je pitanje volite li više brazdanje niz valove ili oštru plovidbu uz vjetar. A kada zapuše bura, gospodarica jadranskih vjetrova, zavucite se na područja gdje ćete u sigurnosti maksimalno uživati u njenoj snazi.

Kristina Peračić

Ili nakratko prekinite ljetno jedrenje osvježavajućim skokom u modrozelene lagune Hrvatske, osvježenjem u malim gradićima na otocima ili u komforu marina. Sve je to moguće dok osluškujete glas vjetra, u suglasju s prirodom, poštujući je i slijedeći njezin zov.